Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad kommer hända med Villa Karlshäll nu när förskolan flyttar ut?

.

Kommentarer

 • Hej Carl

  Planen är att bygga om det till bostäder,för vidare information kontakta förvaltare Lars Jensen på telefon 08-731 30 14

  Med vänliga hälsningar
  Lidingö stads kundcenter
  Cecilia Kundtjänsthandläggare
 • Blir det ett boende för nyanlända?

  Carl
 • I dagsläget finns det inget beslut på vilken verksamhet som ska bedrivas där- det som pågår nu är att se vilka förutsättningar det finns för att göra om det till bostäder.

  Med vänliga hälsningar
  Lidingö stads kundcenter
  Cecilia Kundtjänsthandläggare
 • Hej,
  Finns det en uppdatering i detta ärende, det verkar finnas ett beslut då man arbetar på något?

  Undrande...
 • Hej!

  Staden håller på att utreda om det går att bygga om huset till bostäder.

  Med vänliga hälsningar
  Lidingö stads kundcenter

  Lena
 • Hej,

  Jag har hört att Villa Karlshäll ska bli lägenheter åt nyanlända, stämmer det?

  Johan Skoglund
 • Hej

  Tack för din fråga.

  Det har tagits fram ritningar som underlag för beslut om vilken typ av verksamhet/boende som ska bedrivas där.

  Fastighetskontoret har i dagsläget ännu inte fått något uppdrag för Villa Karlshäll

  Med vänliga hälsningar
  Lidingö stads kundcenter

  Cecilia Kundtjänsthandläggare
 • Tack för infon. Vad är det typ av boende som planeras? Ungdomsbostäder? Det skulle behövas...

  Johan
 • Hej Johan,

  I dagsläget finns inget konkret förslag eller beslut i frågan.

  Med vänliga hälsningar
  Lidingö stads kundcenter

  Lena
 • Hej,
  Idag kom det information om att det planeras 4 bostäder för nyanlända i Villa Karlshäll. Varför väljer Lidingö stad att samla nyanlända inom samma närområde, med tanke på paviljongerna vid Bosön, istället för att skapa boende runtom hela ön och motverka detta?

  Närhet till service och kommunikation kan knappast vara ett argument för Yttringe?!

  Rudbodabo
 • Hej,

  Vad märkligt att det för 10 dagar sedan (ref. kommunens svar ovan) varken fanns något konkret förslag eller beslut i frågan, men nu drygt en vecka senare går det ut information till närliggande hushåll om avsikten att bygga om Karlshäll till bostäder för b.la. nyanlända.

  Hur förklara ni det? Mycket nonchalant kommunicerat och verkligen inte förtroendeingivande. Jag förväntar mig mer av min kommun och som boende i området.

  En fråga om när ombyggnaden är planerad att sätta igång samt stå färdig borde ni rimligtvis kunna svara på i alla fall?

  Kristina
 • Hej!

  Ett förslag lämnas idag för beredning till kommunstyrelsens arbetsutskott om att omvandla Villa Karlshäll till fyra lägenheter. Innan ett sådan förslag finns och blir känt för oss själva, kan vi inte ge mer information än den vi för tillfället har.

  När förslaget nu blev känt för oss ville vi ge de närmast boende informationen först av alla, därav informationsbrevet som delades ut igår eftermiddag, 19 januari. Idag lägger vi ut informationen och ärendet finns tillgänglig på vår webbplats.

  Förslaget innebär att Villa Karlshäll (som senast inhyst en förskola men som tidigare varit bostäder) omvandlas till lägenheter för boende för personer med sociala eller medicinska behov eller för nyanlända.

  Beslut ska fattas i kommunstyrelsen i slutet av januari eller i början av februari.

  För ombyggnad till bostäder krävs ett bygglov. Om bygglov beviljas kommer de fastighetsägare som angränsar till Villa Karlshäll (sakägare) att få ett brev från staden med mer information. Förutsatt att bygglov ges kan ombyggnationen av bostäder starta och inflyttning ske under hösten 2017.

  Vänliga hälsningar

  Lidingö stad
 • Med andra ord så ger inte detta forumet mycket relevant information när man frågar efter det...

  Johan Skoglund
 • Är det samma hemlighetsmakeri vad gäller gamla Kashmiri, dvs att ni döljer information kring dessa planer?

  Johan Skoglund
 • Hej Johan,

  Vår ambition är att lägga ut korrekt och avstämd information på detta forum så snart vi har tillgång till den och att svara på frågor inom två arbetsdagar.

  Innan en fråga är beredd internt och det finns ett konkret förslag är det däremot svårt att kommunicera något.

  Så snart vi vet mer om fastigheten där restaurangen i Kashmir låg kommer vi att informera om det. Det finns inget vi hemlighåller i den frågan. I den tråden finns just nu ett par frågeställningar som vi kommer bemöta.

  Vänligen

  Lidingö stad
 • Hej,

  När användes denna fastighet till bostad senast? Att använda det som argument känns väldigt underligt, då det mig veterligen var väldigt länge sedan. Då användes fastigheten som bostad, ej som bostäder, eller?!

  Rudbodabo
 • Jag har bott i Rudboda sedan 1977 och kan inte minnas att Karlshäll använts till bostäder de senaste 40 åren, eller har jag fel..?

  David
 • Ja, det måste ha varit väldigt länge sedan det var en bostad (och då rörde det sig väl snarare om privatbostad?) i Villa Karshäll. Det har varit fritidsverksamhet där tidigare (gick själv där då) och kan inte heller dra mig till minnes att det under de ca senaste 30 år sedan varit någon bostad där. Det har väl mindre betydelse nu, men kommunen kan väl åtminstone hålla sig till saken och inte komma med ovidkommande argument? Mer än så förtjänar trots allt vi boende och kommuninvånare, för att inte säga skattebetalare som skall finansiera ombyggnationen dessutom.

  Som andra påpekat, funderar man över nyttan med detta kundforum om ni varken kan ge konkret eller vidkommande information.

  Orolig
 • Alltså vad ska man börja.....
  Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst, men jag känner inte för det just nu.

  Denna härva med att kommunen ständigt gör bort sig...

  Kan ni inte bara vara ärliga alltså? Säg som det är! Ni behöver bostad åt de 200-talet nyanlända som ska komma iår. Säg sanningen dvs att bostaden (Villa karlshäll) behövs till nyanlända. Håll inte på och hitta på massa irrelevanta argument som uppenbarligen är totalt felaktiga. Känner ni tjänstemän inte någon som helst skam över att ni LJUGER era egna medborgare (vi betalar indirekt eran lön) rakt upp i ansiktet? (retorisk fråga)

  Vill tillägga för er andra som läser i trådan att ni egentligen inte behöver vara oroliga över asylboende. Om ni har fördomar och tror att de kommer vara kriminella så skulle jag vilja påsta att ni faktstiskt har fel. Se t.ex på Hersby Gymnasium, går ca 100-200 nyanlända där (i galcohuset men de äter på Hersby osv). Aldrig varit någon stök eller liknande (enligt uppgift). För de vet att om de gör något olagligt så blir det en galen situation för de.

  Men rent ideologsikt så är det fel att någon som inte har bidragit med en enda krona till Sverige får bo i fina villor. Medans vi vanliga Lidingöbor betalar minst typ 50 % i skatt, får slita för att vardagen ska gå ihop! Känns också bra när ens barn inte får plats på Hersby Gymnasium (100-200 nyanlända får plats) och får istället gå med "andraklassensmedborgare" inne i stan. Men detta kan tyvärr inte tjänstemännen på kommunen göra något åt (alltså Sveriges asylpolitik). Det de kan göra är att sluta hassla oss Lidingöbor.

  Har röstat för "öppna era hjärtan" politik i 30 år. Nästa val blir så inte fallet..

  När man personligen sliter hårt för att betala kommunalskatten,moms,statlig inkomstskatt, och en massa andra skatter, så gör det ont i hjärtat när tjänstemän ljuger en upp i ansiktet!

  Jag hoppas att ni tjänstemän läser detta med glimten i ögat men snälla försök att vara ärliga i störta mån.

  Ps: Kanske inte så smidigt om det blir invånare från Iran som bor brevid Iranska ambasaden... Iranier brukar ju (med all rätt)demonstrera där.

  Erik
 • Nej, jag har personligen inte fördomar (hoppas jag), men av naturliga skäl är man som boende intill gamla Kashmiri och i närheten av Villa Karlshäll högst intresserad av vad kommunen planerar för dessa fastigheter. Med tanke på att kommunen under det gångna året (och tidigare år) visat på i mina ögon en kompetens som har övrigt att önska ger det upphov till oro, frågor och ovisshet.

  Om vi nu talar om nyanlända (men jag är intresserad av vad som sker med fastigheterna i allmänhet) så tror jag att det skulle gynna integrationen om man tidigt går ut med saklig, relevant information till alla berörda om situationen, planerna för att lösa den och vad det i praktiken innebär. Detta har ju även med att göra hur ex. alla ungdomar som vill skall kunna få en skolplats i Hersby Gymnasium, eller hur förskoleplatser till alla barn i ett visst närområde säkerhetsställs osv. Naturligtvis är inte alla nyanlända "dåliga" människor lika lite som svenskar eller andra nationaliteter är det. Rimligtvis finns det som i alla länder en blandning av alla sorters människor. Något annat vore ju befängt att tro.

  Dock oroar mig kulturen och kvinnosynen i vissa av de länder som nyanlända kommer ifrån, det ska jag inte sticka under stol med.Vi måste ju ändå kunna prata om- och diskutera att i vissa länder/kulturer är det inte olagligt att slå familjemedlemmar eller att kvinnor förtrycks. Det är ett faktum och om man för med sig den kulturen hit och tror/tycker att det är något som man kan fortsätta med, skrämmer det mig. Särskilt som jag har en dotter. Dock, som sagt man ska inte dra alla över en kam, men man måste kunna få ge uttryck för att det finns olika kulturer som har olika synsätt på saker och ting. Det kan innebära stora påfrestningar, och jag förstår inte varför man inte kan ha en öppen och saklig diskussion om det.

  Det finns många praktiska problem att lösa, även filosofiska samt principiella aspekter och det tror jag är främsta anledningen till att människor är oroliga och frustrerade. Dessutom eftersom att det verkar som om många har dåligt förtroende för kommunen.

  För övrigt väntar jag fortfarande på svar från kommunen gällande mina tidigare frågeställningar om Kashmiri (annan tråd).

  Kristina
 • Hej,

  En sak jag inte fick med i mitt inlägg ovan är en fråga gällande informationen om att Villa Karlshäll kan komma att byggas om för bostäder till personer med "medicinska behov". Vad för medicinska behov talar vi om här? Om det gäller personer med ex. psykiska besvär undrar jag vilken typ av - om någon trygghetsanalys e.dyl. kommunen gjort gällande de boende i närområdet?

  Vill poängtera, eftersom att det numera är så lätt att döma ut åsikter som är sakliga och objektiva som intoleranta, att jag inte har något emot dessa personer. Alla som behöver skall få hjälp i mesta möjliga mån. Dock kan det objektivt sett finnas element i personers medicinska behov (utifrån vad det rör sig om naturligtvis) som är mer eller mindre säkra för omgivningen.

  Så, igen med tanke på hur väldigt nära bostäder ligger Villa Karlshäll, vilken typ av medicinska behov rör det sig om och vilken typ av utvärdering har kommunen gjort kring detta?

  Som sagt, skulle kommunen nog tjäna på att vara öppen i sin kommunikation och mer noggrant informera om vad det faktiskt rör sig och vad det innebär för boende. Det skulle sannerligen dämpa onödig oro, spekulationer och känsla av otrygghet.

  Med hopp om vettig information från kommunen inom kort.

  Kristina
 • ristina samt andra intresanter!

  Massbebyggelsen av Lidingö men framförallt Norra Lidingö fortsätter...

  Finns bevis på länkarna till allt jag säger

  250 Nya bostäder i Björnbo: http://www.cisterna.se/Vara-projekt/Vara-projekt/
  150 Nya bostäder i Lojo: http://lidingosidan.se/politik/stadsplanering/c...
  https://mitti.se/nyheter/80-nya-bostadsratter-s...
  https://www.skb.org/vara-bostader/nyproduktion/...
  50 nya bostäder på Bosön.
  4 nya bostäder Villa karlshäll.
  Ser ni något mönster?
  De bygger mycket bostäder på kort tid på samma plats... Detta för att t.ex kommunaltrafiken kan bli bättre.
  En fullskalig sönderbebyggelse av Rudboda är påväg att ta form!
  Jag har erfarenhet från branschen, jag befarar till min förfäran till ca 75 % att det kommer byggas bostäder vid gamla Kashmiri. Jag mår privat psykiskt dåligt över denna enorma förstörelsen av grönområden.

  Att det bara ska vara en gräsmatta är ren och skär "bullshit". Det låter så dumt att de faller i sin egna orimlighet...

  Kom ihåg vad jag säger, för det blir nog tyvärr bostäder där.

  Men genom att sådana som oss som försvarar våra områden, kan det stoppas. Överklaga så mycket som det bara går! Jag älskar plan och bygglagen!

  Det känns som om vissa politiker redan har planerat detta. Liberalerna i Lidingö stad skriver väldigt ofta på Lidingösidan om fler busslinjer till b.l.a Rudaboda. Varför? De lär uppenbarligen veta något som inte vi vet... Att de inom ca 5 år kommer finnas minst 454 nya bostäder inom radien av ca 2 km. Enligt min teori vill de att det ska finnas många busslinjer innan alla flyttar in. Annars skulle folk bli förbannade på politikerna.

  http://www.lidingosidan.se/politik/ny-stombussl...
  http://lidingo.liberalerna.se/med-liberalerna-p...

  Värdet på bostäderna i 181 48, 181 47 området tror jag kommer sjunka med ca 500 000 kr. Detta eftersom hyreslägenheter kommer att byggas. Vad är det för sorts typ av människor som kommer bo där? Se bara där hyreslägenheter finns på Lidingö. Där är det problem med bilbränder, ungdomsbråk samt skadegörelse mot offentliga byggnader.

  https://mitti.se/nyheter/upprepad-skadegorelse-...
  http://lidingosidan.se/kronikor/gustaf-drougge-...
  https://mitti.se/nyheter/tonaring-misshandlades...
  Listan kan göras lång...

  Rudboda skola kommer bli full igen...

  Barn som bor i vissa områden på Norra Lidingö nekas plats på Källängens skola och tvingas åka långt till andra skolor. Alltid mycket folk på buss 204,211,212,222,282 osv...

  Förfäligt hur utvecklingen av Norra Lidingö kan komma att ske...

  Till min fråga:

  Man kan lätt räkna ut vad era planer är...
  Civ.ing i Väg- och vattenbyggnad

  Kommer personligen att överväga att emigrera till typ Djursholm eller liknande.

  Civ.ing i Väg- och vattenbyggnad
 • Hej!

  Vill bemöta en fråga i tråden från Kristina angående personer med "medicinska behov."

  Har en person sociala eller medicinska behov så ska detta vara styrkt med underlag från läkare, behandlingsteam eller motsvarande. Det kan gälla personer som är/har varit långtidsjukskrivna eller gått igenom något som gör att de inte fungerar fullt ut.

  Det handlar inte om personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.
  Personer med en psykisk diagnos får vanligtvis ett boende med insatser som till exempel boendestöd och sysselsättning.

  Vänliga hälsningar

  Lidingö stad
 • Har försöktfölja tråden, men vad planeras för platsen Kashmiri? Tack

  Elisabeth
 • Elisabeth,

  Det är inte helt lätt att hitta information samt att få adekvat information i dessa frågor.

  Angående Kashmiri finns även en annan tråd så ställ gärna frågor där också:

  Angående Villa Karlshäll har jag även noterat att det finns artikel på lidingösidorna.se med lite mer information:

  Rudbodabo
 • Hej Elisabeth!

  På stadens webbplats kan du läsa mer om vad som händer på den plats där den indiska restaurangen Kashmiri låg.

  Vänliga hälsningar

  Lidingö stad

 • Jag har frågor kring förslaget gällande Villa Karlshäll, som vi som närboende fått en notis om.
  Villan har, på kommunens bekostnad, genomgått en betydande renovering förra året, dock valde förskolan att ändå flytta då fastigheten förmodligen inte var optimal för den typen av verksamhet (en liten tambur, trappor, sluttande jordig tomt).
  Nu tänker man alltså riva allt man renoverade, borde det inte finnas väldigt många alternativ av dagverksamhet som skulle vara perfekt i en byggnad som den, utan ett nytt stort invändigt byggprojekt?

  Gällande notisen från staden som vi närboende fick. Jag har skickat frågor till ansvariga för att förstå vilken verksamhet som man, mer exakt, har i åtanke i sitt förslag. Kanske är förslaget genomtänkt och bra (?). Inget svar.
  Beroende på kategori(?) av verksamhet, hur ser planerna ut för att säkra tryggheten både inom boendet men även för oss som redan bor här (framförallt barnen). Tryggheten för alla är oerhört viktig och då menar jag inte bara de nyanländas behov. Inget svar.
  Har även frågat hur processen fram till ev. inflyttningar ser ut. Inget svar.
  Orolig över att de ansvariga tvingar ut folk, som helt naturligt vill ha mer information, till skeva diskussionsforum på nätet, där varje sakfråga helt tappar fokus. Där, så fort man ifrågasätter, leder till att man får rasist skrivet i pannan. Där folk lägger ord i mun på sina grannar och skrämmer dem till tystnad (vilket i sin tur leder till splittring bland grannar och anonyma desperata försök för att få tillgång information och möjlighet att få påverka innan det är ett faktum). Inget vidare bra utgångsläge för ett gemensamt angrepp och engagemang.
  Tror att jättemånga vill hjälpa till utifrån sina egna förutsättningar.

  Yttrandefrihet, informationstillgång samt ifrågasättande (speciellt med tanke på de förarbeten som föranlett tidigare satsningar här på ön) är för mig en självklarhet i en demokrati.
  Lovisa
 • Hej,

  Tack för svar ang. personer med "medicinska behov". Allt jag bad om var information om vad det innebär eftersom att kommunen inte alltid (läs sällan) är tydlig i sin information. Nu vet jag och andra vad termen ungefärligt betyder, vilket jag tycker borde vara en självklarhet för närboende i området. Som sagt har jag ingen åsikt om den ena eller andra perosnen, men jag har en åsikt om att kommunen på ett tydligt sätt informerar om vad termer i sak betyder samt vad det faktiskt innebär. Transparens och information torde vara en av grundpelarna i vår kommun och samhälle i stort.
  Kristina
 • Hej igen,

  Vill även lägga till att jag upplever att jag inte fick svar på min fråga angående av staden utförd eller icke utförd trygghetsanalys, dvs. har en sådan genomförts och om inte, kommer det att genomföras en sådan?

  Detsamma gäller för de planerade bostadsmodulerna på Bosön. En tryggehtsanalys borde rimligen ha upprättats och fungerat som underlag vid beslutet att köpa in - och placera modulerna där, eller?

  Slutligen, kommer staden att sätta upp belysning o.dyl i området så att de nyanlända, barn och ungdomar som regelbundet tränar på Bosön samt andra som bor och rör sig i området kan känna sig tryggare?
  Kristina
 • Hej!
  Vi har noterat och tagit till oss de inlägg, kommentarer och den oro som förmedlas på forumet och vill bemöta de mest återkommande frågorna.  

  Vilka är det som kommer och bosätter sig här?
  Vi vill förtydliga att de nyanlända personer som kommer till oss alla har fått uppehållstillstånd efter att ha genomgått Migrationsverkets prövning. De har bott en längre tid på något av landets anläggningsboenden för asylsökande, och efter lång tids väntan fått sin kommunplacering. Som mottagande kommun vet vi inte i förväg vare sig nationalitet, ålder eller kön på de nyanlända som anvisas oss. De flyttar in successivt, alla kommer inte på en gång. De nyanlända med uppehållstillstånd får bo i dessa bostäder under etableringstiden som är två år, därefter ska de ordna eget boende.

  Trygghet
  Att det är tryggt och säkert för både de boende, kringboende och andra som rör sig i områdena är väldigt viktigt. Vi kommer givetvis att analysera behoven och genomföra de trygghetsskapande åtgärder som behövs före inflyttning.

  Information
  Under februari kommer vi att bjuda in till öppna samtal om integration, där vi tar upp olika frågeställningar. Vi återkommer med datum för detta. Vi kommer även fortlöpande att lägga ut information på stadens webbplats: http://lidingo.se/integration

  Det som händer närmast i processen med bostäder är att kommunstyrelsen på måndag 30 januari ska fatta beslut om
  • placering av bostadsmoduler för nyanlända längs Bosövägen
  • ombyggnation av plan 7 och 8 i före detta Lidingö sjukhus till bostäder för nyanlända
  • ombyggnation av Villa Karlshäll till fyra lägenheter för nyanlända eller personer med sociala eller medicinska behov
  Vänliga hälsningar
  Lidingö stad
 • Tack ni alla som också försöker få fram svar från ansvariga.

  Jag har har nu, via brev, bl a försökt att bena ut vad de faktisk avser med just "sociala och medicinska behov". Fick exakt samma text som finns inklippt ovan. Dvs termer som jag börjar misstänka att de själva inte förstår innebörden av. Eller så gör dem det men väljer att inte vara tydliga.

  Kommunen vill av någon anledning formulera sig såhär (förmodligen för att vi inte ska tro att det är psykiskt sjuka med sväng-dörrar som ska bo där):
  'Personer med en psykisk diagnos får vanligtvis ett boende med insatser som till exempel boendestöd och sysselsättning' (dvs inte aktuellt i Villa K.)
  - Ja, i en perfekt värld, om det finns platser, vilket det inte finns, så i praktiken bor de antingen på gatan eller just i lägenheter som benämns för personer med 'sociala eller medicinska behov'. Med hjälp av den sk. öppenvården får de medicin som de lätt kan strunta i att ta vilket kan få koncekvenser för anhöriga och närboende. De kan absolut också vara/ha varit långtidssjukskrivna och/eller varit med om något som gör att de inte fungerar fullt ut.

  Så återigen, ert svar säger inte så mycket, jag skulle bli glad av en mer begriplig beskrivning av vad ni faktiskt avser när ni skriver "sociala och medicinska behov.
  L
 • Beslut huruvida Villa K. ska användas för boende personer med 'sociala eller medicinska behov ska tas av kommunen imorgon måndag 30/1.

  Liksom Kristina ovan, jag tar inte ställning till än det ena än det andra, det gör jag först när jag har fått begriplig information. Jag är dock orolig att de som sitter och beslutar inte har en aning om vad saker och ting betyder i praktiken, därför vill jag ha svar på vad de avser mer i detalj innan vi står inför faktum.

  Deras formulering kan nämligen betyda (utan ytterligare konkretisering) att kommunen, i praktiken, kommer att kunna bedriva precis vilken typ av boende som helst i Villa Karlshäll. Om jag har fel så tar jag tacksamt emot information!

  De menar att boendet ska användas för (i sitt bristfälliga svar):
  Har en person sociala eller medicinska behov (kan alltså även gälla en kategori nyanlända?) så ska detta vara styrkt med underlag från läkare, behandlingsteam eller motsvarande. Det kan gälla personer som är/har varit långtidsjukskrivna eller gått igenom något som gör att de inte fungerar fullt ut.

  De menar att det inte handlar om personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. De menar att Personer med en psykisk diagnos vanligtvis får ett boende med insatser som till exempel boendestöd och sysselsättning (se ovan inlägg hur det i praktiken kan fungera).

  Jag uppfattar personligen att  'personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning' också faller in i vad som avses med boendet enl. deras formulering.
  Personerna har, i de flesta fall, i sina handlingar,  styrkt underlag från läkare, behandlingsteam eller motsvarande. De är/har även i många fall varit långtidsjukskrivna eller gått igenom något som gör att de inte fungerar fullt ut. De får bara i enstaka fall. inte vanligtvis, boendestöd och sysselsättning som de sen förhoppningsvis utnyttjar.

  Det är enormt komplicerat att få in en psykiskt sjuk person i låst vård (Lagen om psykiatrisk tvångsvård) då ett par läkare inom loppet  24 timmar, båda, ska dra samma slutsats. Vem som hostar upp dessa 2 läkare när personerna bor i egna lägenheter eller är hemlösa vete gudarna och då har jag ändå 30 ärs erfarenhet som nära anhörig till en kär person.

  Snälla ansvariga, låt oss förstå vad ni avser mer i detalj, det gör oss också trygga med att ni vet vad ni håller på med/tar beslut om.
  /Lovisa
 • Ni har alltså inte gjort en trygghetsanalys i förväg? Det är mycket märkligt i mina ögon. Varför int egöra det först och utvärdera huruvida det överhuvudateget är en lämplig plats från trygghetssynpunkt? Det måste ju väga lika tungt, om inte tyngre än övriga aspekter?

  Skulle någonting gå illa eller dåligt hända, kom ihåg att ni, företrädare för Lidingö Stad är ansvariga och vi boende helt utelämnade till er i denna fråga vad det verkar.
  Som andra redan påpekat och undrat över, varför har ni skapat en helt ny tråd i detta ämne? Försöker ni dölja något och om inte ge vänligen ett vettigt skäl till det.
  Kristina
 • Hej, Har ni för avsikt att svara på mina frågor eller var ska man vända sig?
  Har skrivit brev till den som stod som kontakt på informationen som lämnades till oss närboende (om man hade frågor). Efter påtryckning (3 dagar senare) fick jag ett annat namn (felstavat) om jag hade fler frågor (fick nämligen inte svar på alla frågor), inga kontaktuppgifter (epostadress eller telefonnummer). Klurade själv rätt på personen som avsågs men har ännu inte fått svar från den personen, inte ens en bekräftelse på att det kommit fram (trots att jag bad om det) eller vem jag kunde kontakta istället. Det är nu över en vecka sedan.Jag motsätter mig inte till något förslag i mina inlägg/brev, vill bara ha information.
  /Lovisa
 • @Lovisa: Förstår att du tycker du saknar svar angående terminologin och dess innebörd, även om du varit i kontakt med ett par personer. Ber att får återkomma till dig om detta.

  I dagsläget vet vi inte vilka som kommer att bo i lägenheterna, det är det aktuella behovet som styr. Det kan vara nyanlända personer med uppehållstillstånd men även andra personer i behov av stöd, och som staden hjälper med boende.

  Bostäderna är dock inte avsedda för personer med psykisk eller fysisk funktionsnedsättning, dessa bedöms och får hjälp via stadens omsorgs- och socialförvaltning och LSS (lagen om särskilt stöd).

  Vänliga hälsningar
  Lidingö stad
 • Hi all!
  I am a newcomer to Lidingö.
  I am not a refugee and I am not unemployed or living from your taxes. I am not muslim, or catholic or hindi. I am an atheist, as many of you, by the looks of your comments.
  I am a high qualified migrant with a Masters degree and I work as finance manager in a startup in Stockholm. I speak 4 mayor languages and I am not intending to speak Swedish, because I am not intending to stay forever in your beautiful Island.
  I chose Lidingö because of the green areas and the friendly people. I rent a house with my family. I shop here and I pay taxes, just as you do.
  These comments I read now scare me a little.I can feel your fear, and fear is dangerous. It can make people do stupid things, like electing a bigot and a racist  with no respect for women as president.
  I do not have small children, but if I had, I would be worried of the racist comments they might hear from their parents and use themselves at school.
  These "newcomers" as you so politically correctly call them, are asylum seekers. They are running away from war zones and they cannot go back home. They are running away from war and looking for peace. Many of them are young people. These young people will be educated in your wonderful system and then work -probably on services- to give you a better life when you are old. They will also pay for your pensions and for the education of your children. So take it as an investment: Now you are giving these "newcomers" a new home, be kind to them and they will be grateful and be kind with you when you are old. They will take care of you, they will pay taxes for your old people's home and your hospitals, and your schools, just as you do now for them. You save their life, they will save yours.
  Do not fear, we newcomers are only humans, just like you.
  Newcomer from Rudboda
 • Hej,
  vad exakt kommer Lidingö Stad göra för att lyckas där andra städer i många fall inte har kontroll?
  Se bara på Göteborg:
  http://www.expressen.se/gt/droger-och-valdsbrott--ny-vardag-i-nordstan/

  Man kan inte bara förlita sig på engagemang från invånarna utan jag förutsätter att beslutet grundats med nya kreativa idéer för att fånga upp de allvarliga trauman som många av de nyanlända har med sig i bagaget. Våra barn ska också växa upp här.

  Jag menar då vad staden har för plan för att säkra trygghet och framtidstro för alla, både för de nyanlända men också för oss och våra barn som redan bor här.
  Otroligt viktigt och nödvändigt att vi som redan bor här välkomnar och engagerar oss men de flesta av oss lämnar de facto ön, våra hus och våra barn på dagen för att arbeta hela dagen samt behöver sova på natten för att orka upp på morgonen. Man har svårt att hinna med allt som det är (innan man stupar i säng).

  Vill gärna få en lista på vad/om man planerat att göra något annorlunda och nytt för att lyckas?

  Tack på förhand!
 • Då jag frågade Stadsdirektör Anna Hadenius rakt ut efter Fullmäktigemötet i Stadshuset i januari vilka som är tänkta att bo i lägenheterna i Villa Karlshäll, svarade hon:" Det kan handla om misshandlade kvinnor, missbrukare som förlorat sin bostad då de inte betalt hyra eller kriminella som efter avtjänat straff kommer ut och inte har ngnstans att bo. Det gäller även dömda våldsbrottslingar. - Så en morddömd skulle kunna placeras i Villa Karlshäll? blev min följdfråga. Jag fick ett jakande svar.Vi bor i ett område där vi är vana att kunna låta barnen gå ut och leka på egen hand, där ensamma kvinnor vågar jogga och många gamla pensionärer promenerar med sina rullatorer. Är det slut med det nu?Min fråga till Anna Hadenius och andra ansvariga politiker i detta ärende lyder: Hur ser er säkerhetsanalys ut? Tar ni vår oro på allvar? Hur ska vi kunna känna oss trygga i ett område om kriminella och missbrukare ska placeras här? Jag bryr mig inte om från vilket land någon kommer, hårfärg, hudfärg eller religion. Jag bryr mig bara om att de som ska bo här inte utgör något hot mot vår trygghet. Hur ska ni kunna garantera att vår säkerhet inte försämras på grund av era beslut. Vi har valt er att styra över vår stad men jag undrar om vi kan ha fortsatt förtroende för att ni bryr er om våra önskemål, behov och viktigast av allt: vår säkerhet. 

  Suzanne i Östra Rudboda
 • Hej,

  Jag finner svaret från Anna Hadenius som beskrivs ovan mycket oroväckande från en trygghetssynpunkt för oss boende i området kring Villa Karlshäll. Jag har också ställt frågan förut men inget fullgot svar har hittilss givits - vilken utvärdering, säkerhets -och trygghetsanalys har staden gjort för att säkra allas trygghet och fortsatt fria rörlighet i ett säkert bostadsområde? Hur ska vi annars våga låta våra barn ex. gå själva till och från skolan, leka fritt ute och och vi själva ex. motionera? Inte heller jag bryr mig om hudfärg, hårfärg eller ursprung, men jag brysr mig om huruvida dömda våldsbrottslingar eller narkomaner bor mitt ibland ett mycket barnriktområde. Så, igen vad har staden gjort och vad kommer man att göra för at tsäkra vår trygghet?
  Kristina
 • Det är tydligen svårt att få svar från våra politiker här. Visa att ni tar vår oro på allvar och svara!
  Suzanne i Östra Rudboda
 • @Lovisa, Suzanne och Kristina:
  Vi har tagit del av den oro ni ger uttryck för och vill poängtera att vår strävan är att alla boende på Lidingö ska kunna känna sig trygga.

  När det gäller nya boenden för nyanlända genomför staden en konsekvensanalys avseende trygghet och säkerhet. Risker och sårbarheter ska analyseras och bedömas ur ett sannolikhetsperspektiv och ett konsekvensperspektiv. Analysen ska även innehålla förslag till åtgärder för att öka faktisk och upplevd trygghet.

  Placering av personer med sociala eller medicinska behov följer stadens normala säkerhetsrutiner. Vi kan idag inte svara på vilka som kommer att bo i Villa Karlshäll, eftersom det blir aktuellt först till hösten och det är det aktuella behovet som styr. Det kan som sagt också vara nyanlända med uppehållstillstånd.

  Personer som av staden beviljas bostad av sociala eller medicinska skäl är ingen homogen grupp. För samtliga gäller dock att man har mycket stort behov av bostad, vilket ska intygas av till exempel läkare. Staden gör en utredning av behovet, kopplat till förmågan att ordna bostad på egen hand och anknytningen till Lidingö.

  Vänliga hälsningar

  Lidingö stad
 • Tack för information och svar. Dock följer utav era svar tyvärr ytterligare följdfrågor. Dessa är som följer (jag tror att andra redan har ställt liknande frågor men jag upplever att vi fortfarande saknar ordentliga svar):

  1. Om ni inte kan svara på vilka som kommer att bo i Villa Karlshäll i höst, hur kan ni då göra en vettig konsekvens- och trygghetsanalys i god tid för att säkerhetsställa de närboendes trygghet, faktisk och upplevd? Detta gäller främst om det ex. kommer drogberoende personer eller våldsdömda brottslingar som antytts det kan komma att vara. Ni och vi vet ju som sagt inte vilka personer vi kan förväntas oss. 

  2. Varför görs inte en konsekvens -och trygghetsanalys innan man tar ett beslut som kan komma att inverka på området såpass mycket? Det gäller också ex. bostadsmodulerna på Bosön där ni sagt att sådana analyser kommer att göras, dvs. i efterhand vilket jag finner mycket märkligt.

  3. Kommer ni att ha ett informationsmöte gällande Villa Karlshäll och bjuda in alla berörda närboenden, ex. alla tunhus? Presenterar ni då vilka trygghetsåtgärder osv. som kommer att behövas och som kommer att vidtas? För övrigt tror jag vi fortfarande väntar på datum för informationsmöte gällande bostadsmodulerna på Bosön. När kan vi förväntas oss ett sådant?
  Kristina
 • Hej,

  Reducera inte mina frågor och andras frågor endast till oro, även om det är tillfredsställande att ni tar del av det vi ger uttryck för. Det handlar dock lika mycket om att få besked om hur Lidingö stad ämnar göra i frågor och ärenden som direkt påverkar oss som bor här. Hur staden sköter sin verksamhet och på vilka grunder beslut tas så att vi, medborgare och skattebetalare kan känna oss säkra på att de beslut som fattas görs det på korrekt och genomarbetade underlag. Så verkar tyvärr inte alltid ha varit fallet under de senaste åren. Vi vill säkerligen också säkerhetsställa att de förtroendevalda som är valda av en majoritet på Lidingö och representerar denna gör välgrundade och avvägda beslut. Det allmänna i staden vilar trots allt på deras axlar och därmed mycket i vår vardag som direkt påverkas av dessa beslut.

  Jag ser fram emot svar inom kort på mina tidigare ställda frågor.
  Kristina
 • Jag håller med ovanstående. Lidingö Stads svar innehåller inget konkret. Jag skulle vilja höra: Vi kommer inte placera personer som har våldsbrott eller grava missbruksproblem eller pedofili mitt i ett oskyddat radhusområde fullt av barn, där Villa Karlshäll ligger. Vi kommer självklart garantera att inga av de boende som är tänkta att bo på Villa Karlshäll kommer att utgöra någon form av hit mot alla de barn som är ute och leker eller cyklar eller mot kvinnor som joggar i området eller de  äldre som är ute och går. Det är det vi vill höra. Inte en massa till intet förpliktigande fraser. Kan ni garantera vår trygghet och försäkra oss om att inga personer som utgör ett hot mot oss som bor i området kommer att komma igråga för bostäder i Villa Karlshäll!!!
  Suzanne
 • @Suzanne, @Kristina: kompletterande svar på tidigare inlägg från Anna Hadenius.

  Hej,
  När det i debattinlägg på Lidingösidan och här hävdas att jag verkar för att tungt kriminellt belastade människor ska placeras i ett boende i direkt anslutning till småbarnfamiljer så måste jag protestera. Det är att missbruka orden.
   
  Kommunstyrelsen har beslutat att bygga om före detta förskolan i Villa Karlshäll till boende med fyra lägenheter för personer med sociala eller medicinska behov eller för nyanlända. Lidingö stad har ett ansvar för säkerheten inom alla av stadens verksamheter och det är ett ansvar som vi tar på stort allvar.
   
  Det hör också till ett civiliserat samhälles ansvar att skapa rimliga levnadsvillkor även för dem med en problematisk historia som försöker ta sig tillbaka till ett ordnat liv. Även det är ett ansvar som väger tungt och det står inte på något sätt i konflikt med att skapa trygga miljöer.

  Vänliga hälsningar
  Anna Hadenius, stadsdirektör

  Lidingö stad
 • Möten om bostäder för nyanlända

  Vi bjuder nu in till möten om hur staden löser bostadsfrågan för de nyanlända som kommer till Lidingö.

  Vi välkomnar i första hand dig som har ställt frågor till oss, men mötena är förstås öppna för alla som är intresserade. Antalet platser per möte är begränsat, så att vi i dialogform ska kunna samtala kring dessa frågor. Förtroendevalda och tjänstemän från staden deltar i samtliga möten, som kommer att hållas i stadshuset.

  Anmäl dig via vårt webbformulär och ange gärna om det är något särskilt område du vill samtala om. Alternativa datum:

  • Måndag 27 februari, klockan 17.30-18.30
  • Tisdag 7 mars, klockan 15-16
  • Torsdag 9 mars, klockan 17-18
  • Måndag 13 mars, klockan 18-19
  • Onsdag 15 mars, klockan 17.30-18.30
  • Torsdag 16 mars, kockan 17-18
  • Måndag 20 mars, klockan 15-16
  • Onsdag 22 mars klockan 18-19
  Välkommen!

  Vänliga hälsningar
  Lidingö stad
 • Hej Anna,

  Det är väl i och för sig ingen som har sagt eller givit uttryck för att du verkar för tungt belastade kriminella e. dyl. Vi förstår nog alla att du inte gör det.

  Vidare är det självklart att i ett civiliserat samhälle stödja de som behöver och vill komma på fötter och bli en del av samhället igen. jag kan inte se at tnågon på dett aforum givit utrrtyck för något annat.

  Däremot vet varken du, Lidingö Stad eller vi boende vilka personer som de facto kommer att placers i Villa Karlshäll, vilken eventuell brottslig historia de har eller vilka medicinska behov/diagnoser de har, ex. tidigare -eller nuvarande drogberoende. Dett har ni själva gett medgivit i inlägg i detta forum. Vi närboende är helt utelämnade till er förtroendevalda i Lidingö Stad i denna fråga och jag hoppas och tror att du har sympati och förståelse för att vi är i vår fulla rätt samt har behov för att få ta del av på vilak grunder ni fattat beslutet ifråga likväl som att ifrågasätta varför ni inte gör en trygghets - och riskanalys innan ni tar ett beslut som kan ha stor inverkan på vårt närområde, fullt med barn och pensionärer. Det är inte särskilt betryggande för oss boende, särskilt som inte heller ni verkar fullt ut veta vilken situation vi har att vänta oss i höst. Igen, jag hoppas att du och andra förtroendevalda har förståelse för detta och tar det i beaktande. Att säga att trygghet är något ni tar på stort allvar är en sak, men ni måste visa det i handling också.
  Kristina
 • Hej Kristina,

  Vi har noterat det du skriver, dock finns inte mycket mer vi kan tillägga.
  Innan inflyttning görs en analys av trygghets- och säkerhetsfrågorna. Skulle det visa sig att analysen signalerar en förhöjd risk så vidtas åtgärder för att minimera risken. Detta gäller vare sig det handlar om placeringar av nyanlända eller personer som behöver en placering av andra skäl.

  Välkommen till något av de möten vi utannonserat om du vill diskutera vidare.

  Vänliga hälsningar
  Lidingö stad
 • Det behövs väl inte en analys för att förstå att om man placerar tungt belastade kriminella eller drogmissbrukare i ett barnrikt område - tänkt för rekreation- att det innebär förhöjda risker för oss som bor där. Det här handlar INTE om nyanlända. De jag talat med har inget emot att nyanlända placeras i vårt bostadsområde på tunen. Det vi vänder oss mot är att våldsbrottslingar och drogmissbrukare kan komma att placeras här. Det känns inte på något sätt betryggande era vaga svar om detta. Kommer även sexualdömda brottslingar och pedofiler kunna placeras här? Vi får ju inga garantier. Inga tydliga svar. Det talas om stadens behov men inte ett ord om våra behov - vi som bott här i många år. Vi som lägger era röster på er.
  Och Anna Hadenius, jag har akdrig sagt att du FRÄMJAR våldsdömda brottslingar. Jag har bara citerat det du sa till mig vid fullmäktigemötet i pausen: att våldsdömda brottslingar, även mördare som har avtjänat sitt straff, skulle kunna komma ifråga att placeras på Villa Karlshäll. Det är illa nog och totalt oacceptabelt. Vi vill ha garantier för att så inte sker!!!Era informationsmöten som ni bjudit in till rör ju inte vår problematik. Ni har enbart bjudit in till möten kring nyanlända - inte ett enda möte om den grupp människor som kan komma att anvisas till Villa Karlshäll via sociala omsorgsnämnden. När ska ni ha ett sådant möte?
  Suzanne i Ö. Rudboda
 • Hej Suzanne,

  Vi har noterat det du skriver, dock finns inte mycket mer vi kan tillägga. Som vi svarat Kristina här ovan så görs en analys av trygghets- och säkerhetsfrågorna innan inflyttning. Skulle det visa sig att analysen signalerar en förhöjd risk så vidtas åtgärder för att minimera risken. Detta gäller vare sig det handlar om placeringar av nyanlända eller personer som behöver en placering av andra skäl.

  Vi har inga möten gällande specifikt Villa Karlshäll och personer med sociala eller medicinska behov, utan de möten vi bjuder in till nu rör bostadslösningar för nyanlända. Du är välkommen att anmäla dig till något av dessa.

  Vänliga hälsningar
  Lidingö stad
 • Hej, 
  Har nu, både här och flera gånger via epost (över en månad sedan)  försökt få svar från er vad ni menar med 'personer med sociala eller medicinska behov'?
  Ni säger samtidigt att det inte gäller personer med 'fysisk eller psykisk funktionsnedsättning'.
  Ge gärna exempel så det blir begripligt.

  Tack på förhand!
 • Hej,

  Ja, kan ni ge svara mer konkret och begripligt vad ni menar med 'personer med sociala eller medicinska behov'?

  Jag har även noterat att de pågående ungdomslägenheterna  (hyreslägenheter?) klockbojen 2 i Larsbergs kommer att tilldela 2 lägenheter per år till sökanden med sociala/medicinska skäl samt nyanlända invandrare.

  Om det kommer ske vid flera nya byggprojekt så tror jag att kommunen och dess förtroendevalda har mycket att att vinna på att vara öppna, ärliga och transparenta mot oss skattebetalare och väljare.

  http://lidingo.se/toppmeny/stadpolitik/politik/kommunstyrelsen/arkiv/kommunstyrelsenssammantrade7mars.5.3969d00f1531c2dd99359ee.html

  Kopierat från sammanfattning från Kommunstyrelsens sammanträde 7 mars

  Tillägg till avtal om förmedling av John Mattsons lägenheter
  Beslut
  Kommunstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att godkänna tillägget till avtalet om överenskommelse om förmedling av lägenheterna.

  I exploateringsavtalet som reglerar de genomförandefrågor som har samband med ny detaljplan för fastigheten Klockbojen 2 vill man att John Mattson ska lämna två lägenheter per år till Stadens förmedlingsverksamhet av bostäder. Dessa lägenheter ska gå till sökanden med sociala/medicinska skäl samt nyanlända invandrare.
  Niklas
 • Hej Niklas!

  Inför varje nyproduktion av hyresrätter förhandlar staden fram en viss procent av lägenheterna för stadens behov. Lägenheterna hyrs i sin tur ut till medborgare som behöver någon form av stöd. Det finns ingen bostadskö till dessa lägenheter och det är det aktuella behovet som styr vem som får en sådan lägenhet.

  De som beviljas bostad av sociala/medicinska skäl är som vi tidigare nämnt ingen homogen grupp, därför vill vi vare sig nämna eller exkludera någon. Det gemensamma för dessa personer är att de saknar förutsättningar att skaffa egen bostad och behöver hjälp med det, vilket ska intygas av t ex läkare. Staden gör alltid en utredning av behovet kopplat till förmågan att ordna bostad på egen hand samt anknytningen till Lidingö.

  Vänliga hälsningar
  Lidingö stad
 • Hej!

  Vi stänger nu denna tråd för ytterligare kommentarer. Det är inget konstigt med det, vi avslutar regelbundet trådar som antingen är gamla, långa, avviker från grundfrågan eller där det inte finns mer information att ge. Det betyder inte att vi tar bort någon information eller möjligheten att fråga, allt finns kvar och är sökbart (däremot sjunker sökbarheten ju längre en tråd är). Den som vill ställa fler frågor gör bara ett nytt inlägg.

  Vänliga hälsningar
  Lidingö stad
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.