Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vem har företräde vid farthinder?

Vid Skärsätra skola har sk timglas och busstation byggts. Hur förhåller det sig med trafikregler dvs vem har rätt till väg vid möte?

Kommentarer

 • Hej Carl Erik,

  Tack för din fråga. Det är den bilist som först kommer till platsen som har förkörsrätt.

  Vi får ibland önskemål om att införa väjningsplikt vid avsmalningar och är generellt sett restriktiva med det. En risk med att införa väjningsplikt mot mötande trafik är att bilister som har företräde känner sig alltför trygga och blir mindre uppmärksamma på trafiken. Forskning visar att bilister ogärna vill ha skador på sina fordon och därför kör försiktigt i situationer där fordonet skulle kunna skadas. Samtidigt har man konstaterat att medelhastigheten ökar vid avsmalningar när man ger företräde åt en riktning.

  Staden fattade beslut att inte skylta, då man litade på att bilisterna kunde lösa det ändå. Detta har fungerat väldigt bra och ingen olycka har inträffat.  Vid platsbesök har vi också konstaterat att fordon, i båda riktningarna, bromsar in tydligt före avsmalningen. Risken för köbildning är mindre och biltrafiken flyter jämnare i båda riktningarna.

  Med vänliga hälsningar
  Lidingö stads kundcenter
  Lena
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.