Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Är det hundförbud på skolgården?

Hej
Det påstås att det är hundförbud på de kommunala skolgårdarna. Stämmer verkligen det? Alltså skulle det vara förbjudet att ta med hund vid hämtning/lämning?
Avser såklart inte inne i byggnader utan endast korttidsvistelse vid hämtning och lämning.

Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Verkar konstigt om det stämmer, men det verkar ta lång tid att få svar

 • Hej Fredrik!

  Roligt att du hittat in till vårt forum. Vår ambition är att återkoppla på frågor här inom två arbetsdagar.

  Jag väntar svar på din fråga från dem som är mer insatta och hoppas kunna återkomma till dig under dagen. Under tiden får du gärna ta del av det som finns om hundar på vår webbplatsoch i de allmänna ordningsföreskrifterna (paragraf 3, 15,16 och 17) i bilagan. I dessa går det inte att utläsa att hundar är förbjudna på stadens skolgårdar.

  På återhörande!

  Bifogad fil:
  http://kundforum.lidingo.se/site_media/attachme...

  Med vänliga hälsningar
  Lidingö stads kundcenter
  Lena
 • Hej igen!

  Det finns idag inget centralt beslut om hundförbud på de kommunala skolgårdarna. Varje enskild skolledning (rektor) kan och får själv bestämma vem som får vistas inom skolans område och kan alltså införa hundförbud.

  Skolfastigheter och skolgårdar är tomtmark och inte allmän platsmark. Tillträde till vanlig tomtmark kan inte regleras i de lokala ordningsföreskrifterna utan fastighetsägaren/hyresgästen bestämmer vem som får vistas där. När det gäller de kommunala skolfastigheterna är det utbildningsförvaltningen som är hyresgäst.

  Trevlig helg!

  Med vänliga hälsningar
  Lidingö stads kundcenter
  Lena
 • Hej.
  Ok, då får jag göra frågan mer specifik - Vad gäller för Högsätraskolan ?

 • Hej!

  Jag har ställt frågan till Högsätra skola och återkommer så snart jag fått svar från dem.

  Med vänliga hälsningar
  Lidingö stads kundcenter

  Lena
 • Tackar!

 • Hej igen Johan!

  Skolledningen på Högsätra skola anser inte att det är lämpligt att ha med hunden på skolgården vid hämtning och lämning av barn på skolan. Men i dagsläget finns det inget formellt hundförbud.

  Om man absolut inte kan lämna hunden på lämplig plats utanför skolgårdens område ska hunden givetvis vara kopplad.

  Har du fler frågor om detta så kontakta gärna skolledningen på Högsätra skola.

  Med vänliga hälsningar
  Lidingö stads kundcenter

  Lena
 • Hej och tack.

  Då vet vi att det inte finns något märkligt hundförbud och kan bemöta det påståendet med ert svar som grund.

  Mvh Johan mfl.

 • Tack det här känns logiskt har inte haft någon förståelse för de som sagt att det finns ett förbud i Högsätra skola. För att ta till sådana åtgärder som förbud bör det finnas ett underlag som visar att det är nödvändigt för en bra verksamhet.

  Mvh Ann-Charlotte

 • Hej
  Kan ni kontrollera det där med stadens jurister. Skolgård är allmän plats och kan inte regleras hur som helst. Dvs jag tvivlar på att rektorn kan fatta sådana beslut.
  Tomad
 • Hej Tomad!

  Skolfastigheter och skolgårdar är tomtmark och inte allmän platsmark. Tillträde till vanlig tomtmark kan inte regleras i de lokala ordningsföreskrifterna utan fastighetsägaren/hyresgästen bestämmer vem som får vistas där.

  Med vänliga hälsningar,
  Kundcenter Lidingö stad
  Sandra Kundtjänsthandläggare
 • Allmän plats är ett område som allmänheten har tillträde till. Ägare till platsen eller om de betraktas som tomtmark saknar betydelse. Kontrollera med juristerna!
  Tomad
 • Hej igen!

  Jag har nu stämt av med vår stadsjurist som bekräftar att svaret nedan stämmer.

  "Det finns idag inget centralt beslut om hundförbud på de kommunala skolgårdarna. Varje enskild skolledning (rektor) kan och får själv bestämma vem som får vistas inom skolans område och kan alltså införa hundförbud.

  Skolfastigheter och skolgårdar är tomtmark och inte allmän platsmark. Tillträde till vanlig tomtmark kan inte regleras i de lokala ordningsföreskrifterna utan fastighetsägaren/hyresgästen bestämmer vem som får vistas där. När det gäller de kommunala skolfastigheterna är det utbildningsförvaltningen som är hyresgäst."

  Med vänliga hälsningar,
  Kundcenter Lidingö stad

  Sandra Kundtjänsthandläggare
 • Tillägg till svar ovan:

  Det är riktigt att allmän plats är ett område som allmänheten har tillträde till, men det betyder inte att alla områden som allmänheten har möjlighet att beträda är allmän plats. Allmän plats är ett i detaljplan fastställt område som är avsett för ett gemensamt behov. Inga skolgårdar eller skolområden är reglerade som allmän plats i detaljplan, utan som tomtmark.

  Med vänliga hälsningar,
  Kundcenter Lidingö stad
  Sandra Kundtjänsthandläggare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.