Återvinning av textilier

Textil- och modeindustrin har i dag en orimligt stor klimatpåverkan. Samtidigt ökar återvinningen av textilier för framställning av bl.a. kläder. Jag tror att, under pandemin, många sliter på sina gamla kläder i stället för att köpa nya. Därför tror jag också att mängden textilavfall kommer att öka väsentligt när vi så småningom kan börja handla kläder och andra textilier som vanligt. I Stockby kan man i dag lämna textilier. Men alla har inte tillgång till bil eller andra möjligheter att ta sig dit.
Nu till min fråga. Varför inte ha containers för textilåtervinning vid avfallsstationerna vid - åtminstone - de större bostadsområdena? Det är alltså inte fråga insamling till Emmaus eller liknande men om utslitna kläder, lakan, handdukar m.m.
Vänliga hälsningar
Birgitta Stenberg
Birgitta ny Stenberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Birgitta!

  Tack för ditt mail! Textil är ett material som ökar och som idag kan lämnas till textilinsamlare på exempelvis återvinningsstationer där Förpacknings och tidningsinsamlingen AB (FTI) upplåter plats för behållare till textilinsamlare.

  Textil är ett material som inte faller under det kommunala avfallet vilket gör att vi inte kan ta ut kostnaden för att samla in det av taxekollektivet. Men du har alldeles rätt i att mängden textil i avfall ökar och man utreder nationellt ett eventuellt producentansvar på textil.

  Jag föreslår att du tipsar din fastighetsägare om att antingen kontakta en insamlare och upplåta privat mark för insamling eller ställa ett kärl i soprummet som någon av insamlarna tömmer regelbundet.

  Vänliga hälsningar,
  Lidingö stad
 • Tack för svaret! Nu har jag två saker att göra, nämligen vänta på ändring i producentansvarslagen och under tiden skriva en motion till årsstämman i min bostadsrättsförening. Den vinner nog inte bifall, men man måste ju försöka!

  Mvh
  Birgitta ny Stenberg

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.